TROUW AAN JEZELF

Als jouw leven even ''niet lekker loopt'', als je situaties op jouw pad krijgt die je niet begrijpt, als je het gevoel hebt dat je wordt tegengewerkt, hoef je jezelf eigenlijk maar één vraag te stellen.

Ben ik wel trouw aan mezelf?

Het klinkt als een simpele vraag, maar het vraagt moed en verantwoordelijkheidsgevoel om ook eerlijk - en bij voorkeur zonder oordeel - naar het antwoord te kijken.


Natuurlijk is het handig om eerst duidelijk te hebben wat ''trouw zijn aan jezelf'' nou eigenlijk concreet betekent. En daar kunnen we heel kort over zijn.
Voor ons betekent het dat wat je zegt, doet en denkt op één lijn ligt.

Dus geen ''ja'' zeggen tegen iets, als je eigenlijk ''nee'' voelt.
Niet blijven vasthouden aan een relatie, waarvan je eigenlijk heel goed weet dat hij niet meer werkt.
Jouw keuzes niet laten bepalen door wat je kunt winnen, verliezen of veroorzaken, maar puur kiezen voor wat NU bij je past.

Jouw mening en gevoel delen, zonder iets te willen bewijzen of af te dwingen, maar puur om te laten zien wie je bent.

In de praktijk valt dat zeker niet mee. Het betekent dat je soms hele lastige beslissingen moet nemen, die jou niet altijd in dank zullen worden afgenomen. En om dat pad te ontwijken, verschuilen we ons graag in een illusie van mededogen.
"Maar we willen die ander niet kwetsen'', zeggen we dan.

Als je die opmerking naast onze eerdere definitie van ''trouw zijn aan jezelf'' legt, zie je meteen de valkuil. Want je laat jouw keuzes dan dus bepalen door wat je kunt veroorzaken.
En de reactie van een ander kun je nou eenmaal niet voorspellen. Daar heb je geen controle over én dat is niet jouw verantwoordelijkheid.

Zolang het niet jouw intentie is om die ander te kwetsen, maar je jouw keuzes puur en eerlijk baseert op wat op dat moment bij jou past, ben je verantwoordelijk voor die keuze. Niet voor hoe een ander daar op reageert. Zolang je jouw mening of gevoel deelt om jezelf te laten zien, ben je niet verantwoordelijk voor hoe een ander daarop reageert.

En besef goed: trouw zijn aan jezelf zegt niet ''ik vind jou niet okay''. Trouw zijn aan jezelf zegt ''je bent een prachtig mens, maar de connectie tussen ons werkt niet."
Trouw zijn aan jezelf zegt niet ''Jij mag er niet zijn''. Trouw zijn aan jezelf zegt ''Ik voel geen behoefte om mijn energie met jou te verbinden''

Je kunt niemand laten vallen. Je kunt niemand afwijzen. We zijn immers allemaal met elkaar verbonden. Maar dat betekent niet dat iedere connectie ook automatisch zou moeten passen of werken.
Ik zie het zelf als een grote legpuzzel. Sommige stukjes passen wel, sommige stukjes passen (nog) niet. Sommige stukjes leken even te passen, maar liggen toch niet op de goede plek. Sommige stukjes zijn ingepast en hoeven verder geen aandacht meer. Die hebben hun taak gedaan. En dan zijn er nog van die stukjes waarvan je even niet weet wat je er mee moet. Dus bij iedere situatie en iedere connectie kun je jezelf afvragen: om welk stukje van de puzzel gaat het hier?

Zoals gezegd: in de praktijk valt het zeker niet mee. In mijn persoonlijke beleving kun je pas echt trouw zijn aan jezelf als je bereid bent om alles los te laten. En dat is nogal wat.
De afgelopen jaren ben ik een paar keer in staat geweest om op dat punt te komen en ik heb toen kunnen ervaren dat die overgave - de bereidheid om alles los te laten en te laten gebeuren wat er 'moet' gebeuren - én het bewust kiezen voor wat écht bij me past, een enorme kracht veroorzaakt. In mij. Dat is wat ik Authentieke Kracht noem. Een directe lijn naar het centrum van mijZelf. Wat ik denk, voel en ervaar even op één lijn. Het is een magisch en geweldig gevoel. Je kunt de energie bijna fysiek voelen stromen. Het bruist. En het smaakt naar meer:-)

En nog steeds valt het in de praktijk niet mee. En als je je nog niet op het punt voelt om zo'n stap te maken: niets mis mee. Wees er eerlijk over. Ook dát is trouw zijn aan jezelf. Laat jezelf zien zoals je bent. Speel ermee op een manier die NU bij jou past. Het is echt een heerlijk spel!

Handreikend,
SYL