Berg en kiezen

In mijn droom stond ik ergens in een pittoresk Italiaans skidorpje, hoog op een berg. Ik stond op een rond betegeld pleintje met in het midden een pilaar waar je op kon zitten. Ik had uitzicht op een hele steile piste waar mensen op mountainbikes vanaf gleden, of op hun hoofd of, in ieder geval met de meest bizarre dingen en op de meest bizarre manieren.....
Vlak bij me was een groepje kinderen aan het spelen. Eén ervan herkende ik duidelijk. Het was wendy, mijn ex-vriendin, met wie ik trouwens nog wel heel erg veel omga. Ze was hier dus alleen nog een kind. Ik was zelf wel gewoon 21....
Op een gegeven moment kwam er een man, hij deed me een beetje denken aan Freud, met magische krachten....dat voelde ik en zag ik....Hij vroeg de kinderen om mee te gaan om mee te helpen met een paar onderzoekjes. Ze gingen mee.
Toen ze terugkwamen zag de wizzard (zo noem ik hem maar) er nog enger uit. Er liepen dikke tranen over de wangen van de kinderen. Ik vroeg wat die man gedaan had, maar ze mochten niets zeggen. Na een woordenwisseling, ik vermoede dat hij die kinderen had mishandeld, begon de wizzard bezweringen uit te spreken. De wizzard veranderde in een doodshoofd wat bij de pilaar bleef liggen. Er liepen vogels rond, volgens mij waren het witte kippen. Ik wilde het kwade snel wegschoppen, van de berg af.....maar vlak voordat ik het doodshoofd bereikte, veranderde het in een vogelachtig iets een soort kip met een enorm grote afschuwelijke kop, een enorm grote wijd opengesperde snavel, die onder een luid sissen op me af kwam en in mijn hoofd verdween.... Toen werd alles rood. Ik werd met een luide schreeuw wakker....De hele sfeer om die droom was zo ontzettend beklemmend, dat had ik nog nooit meegemaakt....

De volgende nacht droomde ik dat ik ergens bij een groep mensen stond, vrienden of bekenden. De omgeving was totaal anders, maar er hing precies dezelfde sfeer. En opeens vielen zomaar, zonder reden één voor één mijn tanden en kiezen uit mijn mond en had ik geen gebit meer....

Een mogelijke verklaring:
Een berg symboliseert vaak een bepaalde situatie dat een zware stempel drukt op je leven. Een probleem óf een oplossing voor het probleem waar je letterlijk als een berg tegenop kijkt. Jouw berg suggereert ook een duidelijk overzicht. Je kijkt toe hoe mensen om je heen rare dingen doen, maar zelf ben je alleen toeschouwer. Is je berg een ivoren toren wellicht?

Het gedeelte over Wendy is een moeilijke om uit te leggen, maar ik ga het toch proberen. Om achter de betekenis van dit stukje te kunnen komen, zou je jezelf de vraag ''moeten'' stellen: ''als ik aan Wendy denk, wat is dan de éérste karaktereigenschap die me te binnenschiet?''
Wendy symboliseert namelijk die karaktereigenschap in jou en omdat ze als kind in de droom komt, zou het kunnen betekenen dat jij die karaktereigenschap in jezelf aan het ontdekken en ontwikkelen bent.
Het kan ook zijn dat Wendy in jouw droom de rol van gids heeft genomen. Dat komt namelijk ook vaak voor. Dat een kind in een droom de rol van Boodschapper op zich neemt.

Bijzonder dat je Freud (droompsycholoog) in verband brengt met magische krachten. Dat zou te maken kunnen hebben met een angst voor ''magische krachten''?

Over de rest van de droom: ik krijg bij dit stuk duidelijk het gevoel dat je óf onlangs tot de ontdekking bent gekomen dat iemand waar jij tegenop keek en/of erg belangrijk voor je is/was een héél ander gezicht had dat je oorspronkelijk dacht óf dat je daar bang voor bent (dat iemand erg belangrijk voor je is geworden en dat je nu bang bent dat het ''te mooi om waar te zijn is'')

Ik proef de keuze tussen Angst en Liefde in jouw droom.
Ik weet niet in hoeverre angst deel uit maakt van jouw leven, maar er iets (mijns inziens!) iets waar je bang voor bent en/of wegduwt omdat je er niet over wilt nadenken of praten.
En daardoor krijgt het de gelegenheid om ''een monster'' te worden. Wat dat waar je aandacht aan geeft, groeit.

Over de tweede droom: Het verliezen van tanden en kiezen zou te maken kunnen hebben met het gevoel dat je levenskracht aan het verliezen bent. Tanden hebben immers alles te maken met ''doorbijten'' en kiezen met ''vermalen''. Het verliezen van je gebit maakt je dus machteloos. Het is me niet helemaal duidelijk of je bang bent voor die machteloosheid of dat je die machteloosheid ook werkelijk voelt, maar dat kun je zelf wellicht wel invullen.