Vuur en vlam


Ik zit bij mij thuis en er zitten overal vlammen/vlammetjes. Ik loop naar mijn ouders hun slaapkamer. Ik zeg ze dat het huis brand maar zij blijven in bed liggen en zeiden, denk ik, ik weet dit niet zeker, dat het niet gevaarlijk was.
Ik ga naar buiten. Ik loop naar Maastricht Centraal Station om de trein te pakken om weg te komen van een lavastroom die hier naar toe komt. Als ik op het station aan kom dan stroomt er lava over de treinen heen. Nu zie ik zo'n elektrisch modelbouwtreintje op rails rijden op een ronde platform van ongeveer 1 meter hoog en in doorsnee. deze rails is in een rondje gelegd. Ik ga boven op dat treintje zitten en rijd dus in ht rond. Gek genoeg voelde ik me wel veilig.

Een mogelijke verklaring:
Dromen over vuur kan verschillende betekenissen hebben. Passie (''in vuur en vlam staan'') voor een persoon of idee. Wedergeboorte. Dreiging.

In jouw droom is het opvallend dat jij het vuur als dreigend ervaart (je waarschuwt je ouders) en dat jouw ouders zeggen dat het niet gevaarlijk is. Het zou kunnen betekenen dat jij een bepaalde dreiging voelt, die door anderen zo niet ervaren wordt.

Station: Vervoermiddelen symboliseren in een droom vaak de manier waarop je door het leven gaat. Aangezien een trein niet door je zelf wordt bestuurd, zou het kunnen betekenen dat jouw leven bepaald wordt door iemand anders (of dat je het gevoel hebt dat dat zo is)
De lavastroom ervaar ik als wederom een dreiging waar je geen controle over hebt en die jou belemmert in jouw leven. Waar je door wordt overweldigd, zeg maar.

Ik zie de overgang van de echte trein naar het modelbouwtreintje als een soort vlucht van realiteit. Je maakt jouw trein (de manier waarop je door het leven gaat) kleiner, zodat je het zelf beter kunt overzien. Wederom neem je echter het stuur niet in eigen hand en laat je je rond rijden.
Wellicht heb je het gevoel dat jouw leven in een spiraal zit? En door zelf niet te sturen, zit er ook een stuk ''geen verantwoordelijkheid willen nemen'' bij. Dat zou dat gevoel van veiligheid kunnen verklaren.