Vliegtuig


Op het moment zit ik in het verlate rouwproces om mijn moeder. Vannacht droomde ik dat in met mijn nichtje in het vliegtuig zat om naar P te gaan. We stonden maar te wachten tot het vliegtuig zou opstijgen. Waarom dit niet gebeurde was niet duidelijk. Opeens stond mijn nichtje op en kwam niet terug. Ineens kwam mijn moeder naast me zitten. Ze praatte niet, maar ik begreep dat ze met me meeging. Ik was opgelucht dat als het vliegtuig neer zou storten, ik niet alleen dood zou gaan maar samen met mijn moeder.

Een mogelijke verklaring:
Dromen van een reis lijkt me een duidelijke symboliek Het vliegtuig geeft aan dat het ten eerste snel gaat, maar ook dat je niet ''de piloot'' bent van je eigen leven. Het feit dat het vliegtuig niet opstijgt, kan betekenen dat jij jezelf ''aan de grond houdt''. Dat je jezelf zo zwaar maakt (veel bagage uit het verleden?) dat je niet omhoog kunt komen.
Wat jouw moeder getreft...het gevoel dat ik heb, is dat ze heeft willen aangeven dat ze samen met jou op deze reis is. Dat ze letterlijk naast je zit. Ze is weliswaar fysiek niet aanwezig, maar ze is er weldegelijk.
Toen ik las: mijn moeder is al 21 jaar dood, was mijn eerste reactie heel duidelijk: maar ze is niet weg. De rest van jouw droom onderstreepte dat alleen maar.