DE ILLUSIE VAN ONMACHT

Het is verbazingwekkend hoe zuivere boodschappen een hele andere wending kunnen krijgen en vervolgens een eigen leven gaan leiden.
Neem bijvoorbeeld de boodschap ‘we zijn allen één en níemand is beter / belangrijker / machtiger (vul maar in) dan een ander’.
Een belangrijke boodschap, die we geduldig en onvermoeibaar bleven en blijven doorgeven, maar waar de meest ongelooflijke variaties uit zijn geboren.
Eén van de meest giftige variaties is inmiddels zó vertrouwd, dat het van generatie op generatie wordt doorgegeven. Helaas is in deze variatie niet alleen de oorspronkelijke boodschap vollédig verloren gegaan, maar heeft het een totaal tegenovergestelde betekenis gekregen.
Het ‘niemand is beter dan een ander’ veranderde langzaam maar zeker in ‘jij bent niet beter dan ik’ en evolueerde verder naar ‘je moet niet denken dat je iets voorstelt’.
En alsof deze verbastering al niet pijnlijk genoeg was, werd deze houding vervolgens ook nog eens geprezen. Werd tot nederigheid en bescheidenheid bestempeld en als deugd gepresenteerd en geaccepteerd.
Terwijl die hele stempel niet klopte, want dit had niets met bescheidenheid te maken en alles met onderdanigheid en onderworpenheid.

Stukje bij beetje is de mensheid zichzelf gaan kleineren en geeft deze gifbeker tot op de dag van vandaag door aan de volgende lichting. Is het verwonderlijk dat jullie zoveel onmacht voelen? Het idee hebben dat jullie een machteloos pionnetje op een Universeel Schaakbord zijn? Het tegendeel is waar. O, jullie zijn wel een pion. Maar ook het Schaakbord én de speler. En zeker niet machteloos. Alles behalve machteloos.

Ik daag je uit om eens heel onbescheiden over jeZelf te gaan denken. Waar ben je goed in?
Wat zijn je talenten? Je mogelijkheden? Leg die harnas van beperkingen af en laat je eens gaan. Al is het maar in gedachten. Welke eigenschap bewonder je in jouw helden? Schrijf ze jezelf ook toe. Want die eigenschappen héb je ook. Je hebt ze alleen nog niet de ruimte gegeven, maar ze zijn er wel degelijk.

Wees je eigen held!

Van Energie tot Energie,
HENRY

9 mei 2005

LUISTER NAAR WEERSTAND
IS EEN HOGERE ENERGIE EEN ILLUSIE?
GIDS OF GEDACHTE?
EU GRONDWET: JA OF NEE?